Cred cu tărie în faptul că suntem responsabili pentru alegerile pe care le facem, iar principala barieră în calea sănătăţii noastre este propriul refuz de a ne informa, lucru de neimaginat când totul ne este mai mult decât la îndemână.
Lumina solară, atât de esenţială pentru viaţă, poate deveni periculoasă pentru sănătatea noastră, în cazul expunerii excesive. Evident, prin respectarea câtorva reguli destul de simple, pericolul poate fi evitat. Dar, mai întâi, trebuie să ştim de ce anume ne ferim.
Razele ultraviolete sunt UVA, UVB şi UVC. Dintre acestea, primele sunt considerate a fi cele mai periculoase, deoarece afectează straturile inferioare ale pielii, modificând activitatea celulelor şi creând schimbări ireversibile.
Ele sunt responsabile pentru apariţia ridurilor, îmbătrânirea prematură a pielii, pierderea elasticităţii şi formarea radicalilor liberi ce cauzează dezechilibre periculoase la nivelul proteinelor, lipidelor şi carbohidraţilor, modificând ADN-ul şi atacând sistemul imunitar. Şi de parcă toate acestea nu ar fi suficiente, tot razele ultraviolete de tip A, se fac vinovate şi pentru producerea melanomului, cea mai mortală formă de cancer de piele.
UVB, mult timp considerate capul răutăţilor, în prezent sunt tratate cu ceva mai multă indulgenţă. Mai scurte decât UVA, ele penetrează stratul de ozon şi ating pamântul, reuşind astfel să cauzeze arsuri la nivelul epidermei.
UVC nu penetrează stratul de ozon astfel că, în momentul de faţă, sunt considerate a fi inofensive.
“Pielea nu uită nicio rază de soare, deci expunerea la raze ultraviolete trebuie privită cumulativ”, Conf. dr. George Sorin Ţiplică, directorul executiv al Societăţii Române de Dermatologie
Ce putem face pentru a ne proteja?
Metodele de protecţie personală faţă de acţiunea radiaţiilor ultraviolete includ evitarea pe cât posibil a expunerii la soare în intervalul orelor de vârf (11-16), îmbrăcămintea adecvată (haine largi şi vaporoase, pălărie), purtarea ochelarilor de soare cu filtru pentru UV (aceştia vor minimiza daunele asupra sănătăţii ochilor şi ne vor feri de riduri) şi folosirea corectă a cremelor cu factor de protecţie solară pe pielea expusă.
Crema de protecţie solară trebuie aplicată fără a ne zgârci, cu 20 de minute înainte de a ne expune la soare, şi se masează până intră în piele. Pentru eficienţă maximă, aceasta se reaplică la un interval de două ore sau chiar mai des, după fiecare baie sau dacă transpirăm abundent (expunerea la mediul lichid îi diminuează semnificativ eficienţa).
De reţinut! Simpla menţionare a factorului SPF pe un produs nu înseamnă că acesta protejează şi de radiaţiile UVA. De aceea, înainte de a achiziţiona un produs de protecţie solară, trebuie verificată eticheta acestuia. Iar la un indice de protecţie mai mic de 15, protecţia faţă de UV este practic nulă.
Norii nu opresc razele ultraviolete! Crema de protecţie solară trebuie aplicată şi atunci când este înnorat, întrucât 80% din razele ultraviolete ajung la piele şi în aceste condiţii.
În timpul verii, este recomandată înlocuirea gloss-ului de buze cu un balsam de protecţie solară.
Suprafeţele reflectorizante cresc intensitatea razelor ultraviolete astfel că, pielea ta va avea de suferit chiar dacă stai în apă. Sau chiar şi la munte, dacă este zăpadă (în plus, odată cu altitudinea creşte şi expunerea la radiaţiile solare).
Şi să nu trăim cu impresia că bronzul este sănătate curată! Potrivit Conf. dr. George Sorin Ţiplică, bronzul nu este sănătate curată, ci o reacţie de apărare a organismului împotriva radiaţiilor ultraviolete. Dacă îţi faci griji pentru sintetizarea vitaminei D în organism, trebuie să ştii că doar 5 minute de expunere la soare asigură organismului necesarul de vitamina D, după cum susţin medicii dermatologi.
După cum am mai spus şi în unul din articolele precedente, să nu uităm că pielea bebelusului are o protecţie aproape inexistentă în faţa soarelui şi a căldurii, iar Ph-ul său este aproape neutru. Aceasta nu produce suficientă sudoare pentru evacuarea căldurii acumulate, pentru reglarea temperaturii interioare. Cel mai bine ar fi să fim preventivi şi să nu-i expunem pe cei mici la soare puternic, la plajă, cel puţin până la vârsta de 3 ani, când Ph-ul lor devine mai acid, iar riscul de infecţii şi iritaţii este mai mic. Pentru ei, alegeţi creme cu protecţie minerală şi cu FPS minim 30.
De ce recomandăm protecţia minerală?
Filtrele chimice, prezente în majoritatea produselor solare de pe piaţă, inhibă receptorii de la nivelul pielii, substanţele chimice acţionând prin absorbţia radiaţiilor ultraviolete, şi astfel pielea nu se înroşeşte şi nu se arde. Altfel spus, semnalul de alarma natural al organismului este redus la tăcere. Aceste chimicale, însă, produc radicali liberi periculoşi, care accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.
Spre deosebire de acestea, filtrele minerale (oxidul de zinc, dioxidul de titan, mica) nu penetrează pielea, ci formează o barieră la nivelul pielii, care ecranează radiaţiile periculoase. Acestea nu au efecte adverse şi protejează de razele UVA. Dezavantajul lor este că lasă urme uşor albicioase pe piele.
Pentru cei care îşi petrec o mare parte a zilei în trafic, în autoturism, este bine de ştiut că sticla nu blochează razele UVA, ci filtrează doar razele UVB.