La un asemenea titlu, prima întrebare nu poate fi alta decât “Încotro?”. Răspunsul meu este “Spre normalitate”. Și cum ziceam că obiceiurile se educă, lucru probat pe propria-mi piele în nenumărate rânduri, vă voi spune care au fost primii pași pentru noi, cum a survenit schimbarea, în primul rând, de atitudine..
Câteva articole cu substanță (Slava Domnului că există internetul, iar dacă știi să selectezi,sunt sigură că îi vei găsi mai multe avantaje decât dezavantaje), una-două afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, dar destul de inoportune și, cu siguranță, neobișnuite (am fi zis altădată) pentru vârsta noastră, au fost suficiente pentru a ne trezi treptat din starea parcă de somnolență cu care ne obișnuisem de multă vreme.
La Coca-Cola am renunțat de câțiva ani buni, “norocul” meu a fost să am un stomăcel ceva mai sensibil, care dădea semne să clacheze daca nu luam atitudine cât mai curând. De țigări m-am lăsat datorită prietenului meu, în prezent viitor soț, acum mai bine de doi ani. Inteligent lucru am mai făcut, trebuie să recunosc!
Care sunt alimentele sănătoase
Din grija mereu prezentă de a nu lua prea mult în greutate, am aflat de cerealele integrale, de zahărul brun, de faptul că migdalele sunt foarte sățioase și cu ele îți poți păcăli foamea între mese etc., de toate beneficiile acestora, precum și de “viciile ascunse” ale produselor rafinate, procesate mult prea mult..
Este clar că nu toată lumea iși permite să consume și să utilizeze numai produse organice (bio, ecologice), dar asta nu înseamnă să renunțăm la orice efort în acest sens. Și, în plus, marile schimbări necesită timp. Putem începe prin a renunța la produsele care, doar televizorul ne-a convins că sunt indispensabile. Există și alternative naturale, nu neapărat produse organice, alternative pentru balsamul de rufe, balsamul de păr, gelul de duș..
În continuare, vă prezint câteva mici schimbări din viața noastră, printre primele:
- Am aruncat toate gelurile de duș, ale mele și ale lui, și le-am înlocuit cu un singur săpun “multifuncțional” (Alepp – încă este preferatul nostru), în loc de gel de duș, spumă de ras, săpun de mâini, uneori chiar și șampon;
- Am început să cumpărăm bureți de vase mai mici și mai ieftini, pe care să îi înlocuim săptămânal. Rezultatul – mai puțini microbi și, credeți-mă, efortul financiar nu este deloc mare;
- Am renunțat să mai folosim balsam de rufe, nimeni nu îi simte lipsa; până vom apela la alternativele ecologice, fără este alternativa cea mai bună;
- Și cum alimentația nu este deloc de neglijat, am renunțat să mai consumăm margarină, pateu, parizer, cremvuști și, în general, am încercat să consumăm cât mai puține mezeluri;
- Cumpărăm lapte doar de la producători locali, poate nu este complet natural, dar alta îmi este siguranța când termenul de valabilitate este de 5 zile, nu de câteva luni.
- Am înlocuit pâinea din comerț cu cea plămădită de mașină noastră de făcut pâine (în general 1/3 făină albă, 1/3 făină integrală de grâu, 1/3 făină integrală de secară). Gustul ei creează dependență, iar combinația cu unt și miere este copleșitoare .
M-am lungit un pic mai mult față de cât imi propusesem, așa că “to be continued..”