Verdictul este clar: Niciun avantaj pentru sănătatea noastră! Poate doar pentru conturile producătorilor industriali..
Primul aspect de lămurit – ce sunt grăsimile hidrogenate? Sunt grăsimi provenite din uleiuri vegetale cărora, printr-un proces tehnologic aplicat la nivel industrial, li se adaugă hidrogen. Altfel spus, o grăsime polinesaturată (ex. uleiul de floarea-soarelui) este transformată prin hidrogenare într-o grăsime saturată, asemănătoare celei animale, dar obţinută în mod artificial (margarina).
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, untul se găsea tot mai greu. O echipă de cercetători americani porniţi pe căpătuială a avut atunci ideea de a fabrica un produs asemănător cu untul, pornind de la unele uleiuri vegetale, precum cele de floarea-soarelui, de soia sau de rapiţă.
Ei au încălzit uleiurile vegetale la 150 de grade C şi le-au adăugat hidrogen (!!!) în prezenţa unor catalizatori de nichel (!!!), ca să se întărească. A fost obţinut un produs alb, asemănător cu untul la consistenţă şi cu… plasticul (!!!) la structura moleculară. Produsul a fost denumit… margarină şi are singurul avantaj că… se poate întinde pe pâine.
Despre grasimile hidrogenate
În timp, margarina a fost „îmbunătăţită“, citeşte otrăvită, cu coloranţi, arome şi vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanţi artificiali, care o fac să miroasă a lapte mai tare decât laptele.
La fel ca şi folosirea substanţelor nocive atât de des întâlnite în produsele cosmetice, prin utilizarea grăsimilor hidrogenate în numeroasele alimente procesate industrial, producătorii reuşesc să mărească durata de valabilitate a acestora, fără costuri prea mari, ceea ce înseamnă, evident, şi un preţ mai scăzut la raft.
În plus, prin adăugarea lor, alimentele îşi păstrează aspectul proaspăt mai mult timp, cele cremoase devenind şi mai cremoase, cele crocante, şi mai crocante. Ba chiar şi senzaţia de uleios a alimentelor se diminuează considerabil.
Până aici nu am fost prea convingătoare în ceea ce priveşte nocivitatea grăsimilor hidrogenate, aş crede eu.
Să amintim atunci şi de faptul că grăsimile hidrogenate nu fac parte din categoria lipidelor esenţiale, şi ele nu numai că pot creşte nivelul fracţiunii LDL a colesterolului (cea cu efecte negative asupra sistemului cardiovascular), dar scad şi fracţiunea HDL (cea cu efecte protectoare).
Prin aceste efecte combinate, grăsimile trans, nesaturate, cresc mult mai mult decât grăsimile de origine animală riscul de apariţie a unor boli cardiovasculare. Nici bolile neurodegenerative nu par să fie lipsite de asocierea cu consumul de acizi graşi TRANS (generaţi în procesul de hidrogenare).
Prăjiturele, fursecuri, popcorn, chipsuri, snacksuri, biscuti, bomboane, ciocolata, produse de patiserie, unele sortimente de pâine, margarină, maioneze etc., toate conţin “grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate.
Această listă este pentru a ne da seama la ce trebuie să renunţăm, în ce fel să ne schimbăm stilul alimentar, înainte de a ne slăbi definitiv şi iremediabil sistemul imunitar.
Ce e de făcut, pe scurt?
Citeşte întotdeauna etichetele produselor! Realizează că este mai mult decât necesar să ne dezvoltăm cultura nutriţională, atât pe a noastră, cât şi pe a celor mici.