Este destul de greu să rezumi în câteva rânduri ceea ce reprezintă de fapt un mod de viaţă sau, dacă privim cu puţin pesimism, o normalitate uitată. Greu să începi, greu să sintetizezi, greu să închei. Este şi mai greu să găseşti cuvintele menite să convingă cititorii ( cei neiniţiaţi încă în tainele unei vieţi sănătoase – fizic şi mental ) de însemnătatea argumentelor ce încurajează apropierea de tot ceea ce natura oferă, eliminând artificialul.
Corpul uman are capacitate înnăscută de autovindecare. Acest lucru ni-l spune Hipocrate. Nu ştiu când lumea a încetat să mai considere mâncarea ca fiind cel mai de preţ medicament, însă trebuie să ne oprim din a trata efectul, ignorând în totalitate cauzele atâtor boli.
Aş zice că este cumva imperios necesar să deprindem obiceiul de a trece toate informaţiile prin filtrul gândirii.
Posibilităţi de informare există, de multe ori ni se plimbă chiar prin faţa ochilor (cu această ocazie, mii de mulţumiri Internetului!), însă oamenii efectiv preferă să nu ştie.
Este nevoie ca toată lumea să înţeleagă că suntem responsabili pentru alegerile noastre! La fel şi pentru decizia de a trăi în ignoranţă! Şi mai ales, suntem responsabili pentru sănătatea copiilor noştri!
Sfaturi pentru a te menține sănătos
De ce este încurajată o viaţă “organică”? (Doar câteva dintre argumente).Acest termen se referă la modul în care sunt cultivate şi procesate produsele agricole.
- Alimentele organice conţin, în medie, un nivel mai ridicat de vitamina C şi minerale esenţiale, cum ar fi calciu, magneziu, fier şi crom. Într-o recenzie din 41 de studii din întreaga lume, culturile ecologice s-au dovedit a avea niveluri semnificativ mai mari de vitamina C, magneziu, fier şi fosfor. Spanacul, salata verde, varza şi cartofii, în special, arată niveluri deosebit de ridicate de minerale.
- Legumele ecologice prezintă niveluri mai ridicate (între 10% şi 50%) ale nutrienţilor secundari. Aceştia includ antioxidanţi ce ajută la înlăturarea radicalilor liberi răspunzători de cancer.
- Agricultura ecologică nu utilizează pesticide sintetice sau îngrăsăminte şi se bazează pe diversitatea biologică pentru a reduce în mod natural organismele dăunătoare. De asemenea, acest tip de agricultură presupune menţinerea fertilităţii solului. Pesticidele sunt otrăvuri. Cele mai multe au potenţial cancerigen şi sunt perturbatori endocrini care imită sau interferează cu hormonii noştri. Acestea nu pot fi întotdeauna spălate de pe alimente, fiind în mare parte ingerate prin rădăcini şi regăsindu-se astfel în corpul produsului alimentar.
Cum ne afectează pesticidele, mai exact?
- îngreunează munca ficatului nostru de curăţare a toxinelor din corp;
- compromite abilitatea fiecărei celule de a produce energie;
- compromite activitatea nervilor şi munca lor de a trimite mesaje importante în corp.
Pe scurt, pesticidele provoacă boală şi moarte.
- Într-un studiu asupra supelor de legume organice, cercetătorii au descoperit că acestea conţin de aproape şase ori mai mult acid salicilic în comparaţie cu supele de legume non-organice. Acesta ajută la combaterea îngroşării arterelor şi a cancerului de colon şi este responsabil pentru acţiunea anti-inflamatoare a aspirinei.
- Alimentele organice au, pur şi simplu, un miros şi un gust mult mai bune. Motivul este lesne de înţeles: legumele şi fructele cultivate ecologic conţin o cantitate mult mai mică de apă, iar elementele ce influenţează gustul sunt prezente în procente mai mari. Textura este, de asemenea, îmbunătăţită. Cât de greu de crezut poate fi faptul că o legumă culeasă la maturitate este mai gustoasă decât una coaptă într-un climat controlat?
- Alimentele ecologice nu sunt modificate genetic şi nici iradiate. Animalele crescute ecologic se dezvoltă în aer liber şi sunt hrănite cu furaje ecologice, fără a li se administra antibiotice, hormoni de creştere sau orice alt produs ce provine dintr-un alt animal.
- Agricultorii ecologici acordă o importanţă foarte mare refacerii solului, pe când agricultura convenţională provoacă dezechilibre prin utilizarea intensivă şi prin folosirea de pesticide şi îngrăşăminte toxice. În plus, produsele chimice şi pesticidele omoară microorganismele, deşi multe dintre acestea sunt, de fapt, utile şi sănătoase. Aportul viermilor şi microorganismelor la menţinerea unui sol puternic este deosebit de important. Iar solul hrăneşte plantele. Prin urmare, un sol sănătos crează alimente pline de nutrienţi.
Practicile agriculturii ecologice reduc poluarea de la nivelul solului, apei şi aerului, gradul de eroziune al solului, cresc fertilitatea acestuia şi utilizează mai puţină energie.
Agricultura convenţională are implicaţii enorme asupra ecosistemului şi repercursiuni grave pe termen lung asupra sănătăţii noastre. Alimentele organice sunt de fapt mai puţin costisitoare, dacă ne gândim de câţi bani este nevoie pentru a rezolva problemele create de agricultura convenţională. Şi să nu uităm, în natura totul funcţionează împreună.