De unde atâta nepăsare? Cum să îngurgităm cu atâta uşurinţă un ceai de lămâie care în ceaşca cu apă capătă o culoare roşiatică?
Niciodată nu am fost o mare consumatoare de ceai. Din contră, nici cea mai urâcioasă răceală sau durere nu m-au făcut, în copilărie, să-l accept. Dar de ceva timp m-am hotărât să-mi revizuiesc atitudinea.
Cu ceva documentare în prealabil, punând în balanţă carenţele unui stil de viaţă nu prea sănătos (să nu uităm că mulţi ani am fost consumatoare de ţigări, coca-cola, chipsuri şi alte E-uri.) şi beneficiile ceaiului verde, m-am hotărât să-i acord acestuia o şansă.
Iar dacă tot îl consum făcând un anumit efort de voinţă, atunci trebuie să fie un ceai de care să fiu sigură că nu are alte adaosuri, un ceai verde 100% natural, chiar cu certificare bio în cazul de faţă.
Ceaiul verde de la Sonenentor
Am ales ceaiul verde de la Sonnentor (care în prezent se regăseşte şi pe rafturile Delicii Bio). Şi m-a convins. Pur şi simplu. Nu consum ceai verde pentru a slăbi (pentru aceasta, ar fi necesare 2-3 ceşti/zi) şi chiar dacă efectele sale nu pot fi măsurate cu uşurinţă, sunt sigură că ajută la îmbunătăţirea metabolismul, eu mă simt mult mai bine datorită lui (iar ca efecte vizibile, ţin celulita sub control ).
Recomand Wikipedia şi ceai-verde.com, aici se găsesc cîteva articole foarte interesante despre ceai.
Ceaiul este băutura obţinută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis şi, în functie de gradul de oxidare al acestora, sunt patru tipuri principale de ceai: alb, verde, oolong şi negru. Termenul de ceai s-a extins şi asupra infuziilor din alte plante, cum ar fi mate, lapacho, rooibos, condimente, mentă, muşeţel, fructe uscate etc.
Ceaiul verde este obţinut oprind oxidarea frunzelor de ceai prin uscarea acestora imediat după recoltare şi procesarea în maximum doua zile după culegere.
Nefiind fermentat, pe lângă efectele benefice asupra sănătăţii, ceaiul verde are o aromă delicată specifică, un gust mai proaspăt şi plăcut de plante.
Ceaiul a fost întrebuinţat pentru prima oară de chinezii din provincia Zunnan, folosindu-se atât la prepararea băuturilor, cât şi a mâncărurilor. În Japonia a fost introdus de către un călugărul budist Gyoki, iar preotul Zen a creat în sec. al XIII-lea Ceremonia Ceaiului (Cha-no-iu – ritual tradiţional prin care ceaiul verde matcha este preparat într-o manieră ceremonioasă de către o persoană iniţiată şi servit unui grup de oaspeţi într-o atmosferă liniştită. În esenţa sa, ceremonia ceaiului reprezintă expresia sintetică a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze – recomand Memoriile unei Gheise 🙂 ).
Efectele ceaiului verde sunt uimitoare, poate acesta este şi motivul pentru care chinezii şi japonezii îl consuma de sute de ani şi face parte din dieta lor zilnică.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că ceaiul verde este mult mai benefic decât un ceai obişnuit. Pe de o parte are oxidanţi care luptă împotriva cancerului, iar pe de altă parte este plin de vitamine şi minerale ce contribuie la sănătatea corpului.